Så föddes Saab-bilen
Hans-Osquar berättar 26 nov 2009

Foto: Saab © GM Corp

Mycket pekar på att bilmärket Saabs framtid avgörs i nästa vecka. Då kan en 62 år lång industriepok som föddes här i Östergötland vara över.
– Jag känner mest för de anställda, säger Hans-Osquar Gustavsson som var med och skapade den första Saaben i Linköping.

Från flyg till bilar
1945 beslutade flygtillverkaren Saab att tillverka bilar som komplement till flygplanen. Den första handgjorda prototypen stod klar 1946 och visades upp för press och allmänheten året därpå i Linköping. Bilens kännetecken var bland annat framhjulsdrift och en aerodynamiskt utformad kaross. Prototypen, även kallad ursaaben, provkördes många tusen mil och finns nu bevarad hos Saabs bilmuseum i Trollhättan.
Källa: Saab

– Vi visste inte vad vi skulle pyssla med efter kriget. Försvaret hade fått sina flygplan och vi hade inga nya militära projekt, berättar ingenjören Hans-Osquar Gustavsson.

På företaget trodde man att det civila skulle ta över när andra världskriget var slut. Det fanns förslag på många andra projekt, bland annat tillverkning av köksinredningar. Men det var bilen som ansågs ligga närmast till hand för Saab. Att det då skulle bli ett bilmärke som skulle stå sig fram till våra dagar var inget han själv trodde på.

– Det var väl en förhoppning från högsta ledningen, vi på golvnivå hade väl inte så våldsamma ambitioner. Vi gjorde det vi trodde var möjligt att åstakomma. Det var ju begränsat med resurser, det var ju inget amerikanskt jätteföretag med tusentals ingenjörer utan vi var en handfull som pysslade med det där.Hans-Osquar Gustavsson utformade bland annat motorhuven. Foto: Saab © GM Corp

Den 10 juni 1947 presenterade flygtillverkaren Saab sin första bil i en personalmatsal i Linköping. Under stort hemlighetsmakeri hade flera ingenjörer på Saab tagit fram en prototyp för ett nytt svenskt bilmärke. Hans-Osquar Gustavsson var bland annat med och utformade motorhuven på ursaaben.

Nu riskerar bilmärket han själv var med och skapade att läggas ned.

– Det är en tragedi för de anställda. Bilen går väl att undvara i värsta fall, men vad ska människorna göra.

Tror du att det finns en framtid för Saab?

– Det är om det finns någon kapitalstark i omvärlden, kanske i Kina. Personligen tycker jag att vi skulle slagits ihop med Volvo. De är onödigt ha två bilfabriker, de hade väl kunnat utveckla bilen tillsammans.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Originalet finns på SR

 

Fyra frågor...
Hans "Osquar" Gustavsson, 86, pensionerad Saabare.

Framtiden ser mörk ut för bilmärket Saab. På tisdag avgörs den 62 åriga industriepoken då ägarna General Motors har styrelsemötemöte. Hans "Osquar" Gustavsson, var med och ritade den allra första bilen, en Saab 92. Bilen konstruerades i Linköping och presenterades i personalmatsalen på Saab.

Har du någonsin trott på att det lilla lyxbilsföretaget Koenigsegg i Ängelholm skulle kunna ta över Saab?

– Nej, det har jag aldrig trott på. Det vore besynnerligt att låna 4 miljarder kronor för att driva ett bilföretag. Däremot har jag trott på en sammanslagning av Volvo och Saab och det kanske vore bättre med ett halvbra, än två dåliga bilföretag i vårt lilla land.

Vad händer nu med Saab?

– Man kan undra om inte GM fifflar till det lite på tisdag och skaffar ännu en ny samarbetspartner. De har ju stora problem med både sig själva och Saab. Jag lider med de anställda och alla som jobbar som underleverantörer, om det blir nedläggning. Det är säkert 10 000 personer.

Vad tror du om handeln med reservdelar i framtiden om biltillverkningen läggs ner?

– Till min 23 år gamla Saab 900 går det att få tag i reservdelar. Det kommer nog att funka till de nyare bilarna också.

Döpte dina föräldrar dig till Hans Osquar Gustavsson med den luriga stavningen?

– Jag heter egentligen Ingemar som andranamn, men på Saab under 40-talet sa jag ofta, " saken är oskar" och så fick jag mitt namn. Namnet Osquar använder jag mest när jag skriver texter om veteranbilar.

Jan Christer Persson
Reporter och fotograf på Corren
I morgon den 27 nov 2009 kan vi läsa detta i Corren


Ansvarig utgivare:
Informationsansvarig:
Webmaster:
Skapad:
Senast uppdaterad:
Lars Jagerfelt  
Ulf Rehme
Göran Strömfelt
1986-10-09
2009-11-26
tel 013-18 71 65
tel
013-15 08 51
tel 013-15 00 11